Az elképzelés

Elkészült egy koncepció 2021. tavaszán, mely egy utastájékoztató kijelzőt valósított meg házilag. Hamar jött a felismerés, miszerint ezt alkalmazni is lehetne élőben, tetszőleges helyszínen. Kiváló helyszínt a Schönherz Kollégium földszinti folyosója jelenti, így elindult egy olyan projekt a körben,mely nem csak a webalkalmazás elkészítését jelenti, hanem annak fizikai elhelyezését is. Ez lett az induláSch projekt.

A fő célkitűzés

Jelenleg úton van egy saját TV a kollégiumi földszintre, melyen a kollégisták a földszinten közlekedve tájékozódhatnak a jelenlegi tömegközlekedési indulásokról és egyéb információkról.Mindenki találkozott már azzal a pillanattal, amikor az adott járat az orra előtt ment el. Ez a projekt az ilyen pillanatokat hivatott megszüntetni: egy pillantás a kijelzőre, és máris megtudjuk, futni kell-e vagy sem.

Update 2022

A projekt sikeresen átment 2021-ben a Küldöttgyűlésen, azóta már a TV is megvan, illetve a program is működik a kiállított TV-n. Nagy örömmel fogadta körünk a projekt végcélhoz érését.

1.0

Az első verzió a vanilla JavaScript-re és JavaScript (NodeJS) alapú backend-re épített, amibe templating-et is be kellett építeni.A felület optimalizálva lett mobilra is, így már élesben is üzemelt az alkalmazás.

2.0

Az első verzió technológiájával nehéz volt karbantartani és fejleszteni az alkalmazást az új ötletekkel. Ugyanazon év őszén az egész projektet újraírtuk React és TypeScript alapokon. Ugyanakkor a frontend és backend külön tárolóként lett kezelve. Ez azért hasznos, mert az induláSch API-t egy natív mobilalkalmazás is használja, így célszerű volt nem egybeszőni a webes felülettel. A második verzió alapjai sok lehetőséget adnak: elkészült egy widget felület, mely csempékben jelenít meg további információkat a pozícióhoz, mint például időjárás és közeli Bubi állomás elérhető biciklijei. Tovább lett fejlesztve a mobilverzió is, progresszív webalkalmazásként szinte natív élményt kapunk az alkalmazást használva.

3.0

Egy évvel később, 2023 januárjában már az első évfordulót ünnepelte a projekt. Egy év alatt rengeteg tapasztalatot és ötletet gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy a projekt tovább fejlődjön. A kioszkban sok lehetőség rejlett, amit év közben csak rengeteg foltozással és bele-bele javítgatással tudtunk volna elérni. 2022. végén nekiálltunk újraírni a projektet robosztusabb alapokkal. A projekt mostmár adatbázissal (MongoDB) működik egy NestJS alapú backenddel, illetve a kioszk kliens szépítgetésén kívül készült hozzá egy admin felület is. A bejelentkezés AuthSch-n keresztül történik, és bárki, aki belép, létrehozhat saját klienst.
Újdonságok között szerepelnek új csempék is. Az időjárás, SchPincér és Bubi mellett már képeket és QR-kódokat is elhelyezhetünk a kioszkon, sőt,ezek elrendezése egy 3x3-as rácsban változtatható. Az üzenetek funkció időzítéssel bővült, illetve a távoli karbantartás problémája is megoldódott.

Az admin felület

Az admin felületen kioszkokat hozhatunk létre, melyek csempe-elrendezéseit vizuálisan szerkeszthetjük, illetve a csempéket beállíthatjuk. Üzemezhetünk üzeneteket, változtathatjuk a megjelenést téma és színek szerint, valamint a kioszk alapbeállításait is megadhatjuk. Meghívhatunk másokat is (pl. marketingeseket) a kezeléshez, akiknek csak a szükséges dolgokhoz lesz jogosultságuk. A kioszk állapotát is nyomon követhetjük a Dashboard-on, illetve távolról újra is indíthatjuk (ez esetben a böngészőablak frissül egyet).

A kioszk

Minden, az admin felületen létrehozott kioszkhoz tartozik egy kliens, mellyel nagy kijelzőkhöz optimalizáltan tudjuk megynitni a felületet. A kioszk időközönként lekéri a legfrisebb konfigurációt és az üzeneteket úgy, mint a rajta megjelenő adatokat.Mivel a "szoftverfrissítés" nehézkes egy falra felfúrt TV esetén, így az admin felületről való újraindítás után a legfrissebb szoftvert fogja futtatni a TV.

iOS és watchOS

A projekt indulásának nyarán elindult egy koncepció fejlesztése, melyben megpróbáltuk az induláSch API-t felhasználni egy natív iOS és watchOS alkalmazás elkészítésére. Ennek részeként elkészült egy Apple Watch alkalmazás is kíváncsiságként, ami elég hasznosnak bizonyul a tesztelés során. Tapasztalatunk szerint a progresszív webalkalmazás elég jól közelíti egy natív app által nyúltott élményt. Az alkalmazás az ugyancsak fiatalnak számító SwiftUI-ban íródott. Készült 2022-ben egy Android implementáció is. Jelenleg még fejlesztés alatt áll az app, egy nap lehet elérhető lesz az AppStore-okban.