PÉK jelene és jövője, II. rész

2014. január 25.

by tmichel

Az előző részben a VIR és a PÉK különbségére próbáltam rávilágítani. Mielőtt még tényleg rátérnénk a címben említett jelenre és jövőre, még egy picit a múltba kell merülnünk. A múlt fontos szerepet játszik abban, hogy megértsük a PÉK jövőjével kapcsolatos, már-már radikálisnak nevezhető döntéseket.

A PÉK valójában két alkalmazás volt. Ezek ugyan szorosan kapcsolódtak, de különböző céllal születtek.

A Profil egy hallgató Schönherzbeli online identitását képviselte, kihegyezve mindezt a felhasználói azonosításra. A Profil mögött egy LDAP címtár húzódott. Az autentikáció ebből a címtárból történt egészen 2013 nyaráig.

A Profil mellett, vele szorosan együttműködve futott a Körök nevű alkalmazás. Ez valójában a már régen is létező közösségi pontozást nyilvántartó rendszer újragondolása és újraírása. A kör tagjai a JavaEE technológia mellett tették le a voksukat. Ez 2007-2008 táján volt. Lehet vitatkozni, hogy ez jó döntés volt-e vagy sem, de az biztos, hogy az eredeti PHP-ban tákolt rendszernél minden jobb. Azóta ez a technológia határozza meg a kör életét, annak minden örömével és nyűgével - ebbe beleértve a népszerűségét, vagyis inkább annak hiányát is.

Az újraírás egyik velejárója, hogy az adatbázist örökölte a rendszer az elődjétől. A konvenciók változtak az idők során, így fordulhatott elő, hogy a tábla és mezőnevek elég kaotikus képet festenek ma. Egy-egy régebbi táblában magyar és angol mezőnevek váltakoznak, néhol még egy mezőn belül is keverednek a nyelvek.

Idővel a két alkalmazás egy kódbázissá olvadt össze, de ebből kifele nem sok látszott, mert a felület megőrizte a kettősséget, ahogy a domainek is (profile.sch és korok.sch). Ezek azóta sem változtak. Az óvatlan szemlélőnek még mindig úgy tűnhet, mintha két különböző alkalmazás lenne. Ez az egyik dolog, amit a közeljövőben szeretnénk kijavítani.

Több mint két év stagnálás után, 2013 nyarán vettük elő újra az alkalmazást. A munkálatok újfent a háttérben folytak. A felhasználók alig vettek észre valamit a dologból (és ez így is van rendjén). A Profil és Körök egyesítése végre teljesen megtörtént. Az egyszerűsítés volt a vesszőparipánk: A LDAP címtárat megszüntettük, Glassfish-ről JBoss-ra váltottunk és a telepítést pár lépésre redukáltuk. Az adatok visszakerültek az adatbázisba, ezzel megszűnt a két adattár közötti szinkronizáció is.

Most értünk el a jelenbe. A következő részben egy gyors áttekintést fogok adni a PÉK jelenlegi felépítéséről.