Mi történt velünk mostanában?

2024. május 3.

by feketesamu

Az utóbbi időben sajnos egészen elhanyagoltuk a blogunkat, pedig rengeteg minden történt velünk az elmúlt nyolc hónapban. Ebben a posztban szeretnénk feleleveníteni minden hónap legfontosabb történéseit.

Szeptember

A Kir-Dev nagy lelkesedéssel vágott neki az új félévnek. A teljes vezetőségünk megújult, emellett rekordszámú újoncunk felvételizett és már izgatottan várják az eredményeket. Szakmai munkát ebben a szeptemberben is főleg a QpaWeb-be fektettünk. Az újoncok is segítettek új funkciók és javítások fejlesztésében, emellett az oldal teljesítményét is javítottuk. Elhatároztuk, hogy a PéK-et megújítjuk, ehhez már az ötletelés beindult.

Október

Október elején webes szempontból is sikeresen lezajlott a Qpa, még az esemény alatt is készültek el kis újítások, javítások, valamint az oldal teljesítménye és teherbírása is javult tavalyhoz képest. A Félévnyitó és Felvételi vacsorán megünnepeltük a kilenc új tagunk sikeres felvételijét, illetve a Qpa Kolis napján és a Tankörlátogatáson is standoltunk, hogy jövőre is hasonlóan sok újoncunk lehessen. A StartlapSch projekten megkezdődtek a belsős workshopok, ebben a hónapban autentikáció témában tartottunk alkalmat és beterveztünk még legalább kettőt a félévre. Elindult az új PéK tervezése, ezzel kapcsolatban az RVT-vel és az schdesign-nal is felvettük a kapcsolatot.

November

Novemberben mindenkinek kicsit beütött a félév, ezért a körös aktivitás kicsit mérséklődött, de egy jó hangulatú és nagy létszámú csapatépülés keretében egy estére elfeledhettük a félévet. Felkérést kaptunk a XXI. Simonyi Konferencia weboldalának és mobilakalmazásának elkészítésére is. Mindkettőn az schdesignnal és a Konferencia arculati csapatával közösen fogunk dolgozni. A webes projekt be is indult, az alkalmazás fejlesztését belső workshopok fogják megelőzni. A StartlapSch projekthez kapcsolódó workshop sorozat egy Next.js témájú alkalommal folytatódott, az új PéK-hez kapcsolódó terveinkkel kapcsolatban pedig folytatódott az egyeztetés a KB-val és az RVT-vel. Megterveztük a telünket is: a Konferencia és PéK projekteken való munka mellett közös karácsonyozást, öregavatót és téli tábort is szervezünk.

December

Decemberben befejeztük a Konzisite többnyelvűsítését, illetve a Simonyi Konferencia weboldalának 0. verzióját. Nekiláttunk az 1. verzió megtervezésének és a mobil alkalmazás előkészítésének is. A Startlap projekthez tartozó workshop sorozatunkban ebben a hónapban a Dockerről tanultunk és közösen konténerizáltuk a backendet. A szorgalmi időszak végét megünnepeltük a Simonyi Félévzáró, Ami Amúgy Szakestély rendezvényen, ahol múlt év után idén is elnyertük a Félév Csapata címet. Az ünnepekre készülve egy karácsonyozós csapatépítő alkalmat szerveztünk, ahol csilisbabot és forralt bort főztünk közösen. Az esemény keretében bepótoltuk az utóbbi években öregedő tagjaink öregavatását is. A hónap második felében a KSZK-t ért sajnálatos támadás miatt szolgáltatásaink nagy része nem volt elérhető, a probléma orvosolására és a tanulságok levonására az új évben fog sor kerülni.

Január

Az új évet is aktívan kezdtük, hiszen egy mobilos workshop után elindult a munka a KonfrenciApp-on, emellett a Konferencia weboldala is sokat haladt. A KSZK-tól visszakaptuk a staging és production szerverünket, előbbit egy workshop keretében közösen setupoltuk, majd elkezdtük újraéleszteni a szolgáltatásainkat. Egy félévközi gyűlésen ötleteltünk, hogyan tudnánk a jövőben védekezni hasonló helyzet ellen, valamint a tavaszi tanfolyamainkat is megterveztük. Teljesen megújítottuk honlapunkat, nem csak kinézetében, hiszen a tartalom menedzselése is sokkal könnyebb lesz innentől. Január végén egy felejthetetlen hétvégét töltöttünk el közösen Békésszentandráson, ahol kikapcsolódás közben ihletek is születtek: új standolós kvízjátékot találtunk ki, melyhez a backend fejlesztés meg is indult.

Február

Februárban befejeztük a szolgáltatásaink helyreállítását és kidolgoztunk egy megoldást amivel a jövőben egy hasonló helyzetben is biztosan lesz friss biztonsági mentés a szolgáltatásainkról. A szünetben sokat haladt mind a két Konferenciához kapcsolódó projektünk: a mobilapp fő funkció elkészültek, megkezdtük a publikálás folyamatát is. A weboldal második verziója elkészült, majd a harmadik és egyben végleges verziót is előkészítettük. Kidolgoztuk a tavaszi tanfolyamaink tematikáját, majd a Gólyakörtén sok érdeklődővel találkoztunk. A TANYA után le is zajlott az első két tanfolyam alkalom, mindkettő negyvennél is több résztvevővel.

Március

A március rendkívül sűrűre sikeredett idén. Lezajlott minden tanfolyamunk, összesen 8 alkalmat tartottunk a hónapban, a tavalyiakhoz képest jóval kisebb volt a résztvevők lemorzsolódása. Megünnepeltük a félév kezdetét és egy új taggal bővültünk a Félévnyitó és Felvételi vacsorán, majd megkezdődött a Simonyi Konferencia felkészülési hete. Mindent megtettük, hogy a KonferenciApp publikálásra kerüljön, sajnos végül csak iOS-en sikerült. Elvégeztük az utolsó simításokat a weboldalon is, majd az utolsó pillanatban ide is beépítettük a kérdések feltevését az előadók felé, hogy az Androidos felhasználók se maradjanak le erről. Az esemény előkészítéséből és az elpakolásból is kivettük a részünket, valamint az esemény alatt végig standoltunk is. A hónap végén pedig megterveztünk több csapatépülést is a tavaszra, valamint az schdesignnal közös nyári tábor időpontját is kilőttük.

Április

Áprilisban már megint akkorát mentünk. A tanfolyamok után újoncbevonót szerveztünk, ahol kb. 25 újoncnak mutattuk meg, milyen is Kir-Devesnek lenni. A mentorprogramunk is rekordlétszámmal kezdődött meg, 10 mentor fog összesen 29 újoncnak segíteni 8 különböző projekt megvalósításában. Újra beindítottuk a StartlapSCH projektet egy laza 10 órás közös kódolós session keretében. A hónapban rengeteget volt használva a CMSch, a Csillagtúra mellett a Felezőbálra is előkészítettük, valamint az őszi Qpára is megkaptuk a feature requesteket. Az SVK felkérését elfogadtuk, mi fogjuk lefejleszteni a weblapjukat, melynek specifikációját közösen el is készítettük. Mindemellett tagjaink kivették a részüket az Interkoll, a TAnfolyam Záró alkalom és a Simonyi Nyári Tábor szervezésében is, de kikapcsolódni is volt lehetőségünk a Rajk Udvarbálon. Végül megkezdtük a szállás foglalását az epikus nyári schdesign x Kir-Dev táborra.

Köszönjük, hogy elolvastad! Igyekszünk a jövőben gyakrabban érkezni hasonló beszámolókkal.