Történelem


A Kir-Dev a BME VIK hallgatóiból álló webfejlesztő csapat. Körünk 2001-ben Kollégiumi Információs Rendszer Fejlesztői és Üzemeltetői néven alakult, 2009 óta a Simonyi Károly Szakkollégium része. Alakulásunk óta foglalkozunk különféle webes technológiák alkalmazásával és oktatásával, valamint fejlesztünk és üzemeltetünk a kollégiumi közösség számára hasznos webes alkalmazásokat.

Fő feladatunk a Profil és Körök – röviden PéK – folyamatos fejlesztése és karbantartása. Jelenleg ezen az alkalmazáson keresztül folyik a kar közösségi pontozása. Ez a rendszer már több generációt is megélt az aktív körtagoknak köszönhetően: legelőször Kollégiumi Információs Rendszernek hívtuk (KIR), ez a generáció PHP-ban íródott még. Aztán a kiterjedésével újraírtuk JavaEE-s alapokon, OpenAM mellett, és Villanykari Információs Rendszer (VIR) lett a neve, később pedig megkapta modern nevét, a PéK-et. 2015-ben végül pedig a PéK Ruby on Rails alapokra lett migrálva. További történeteket blogunk korábbi posztjaiban olvashatsz PÉK jelene és jövője címek alatt.

Célunk

Elsősorban a PéK fejlesztése és fenntartása miatt alakult körünk, de ez nem az egyetlen indok körünk létrejöttére. Célja a körnek összetartani a VIK hallgatóságának azon tagjait, akik hasonló érdeklődésűek és inspirációt látnak a webfejlesztés világában. A kör teret ad a webes szakma területeinek felfedezésére, a tapasztalatok megosztására. Projektjeinket törekszünk a legfrissebb csapatszervezési és folyamatirányítási módszereknek megfelelően vezetni, hogy tagjaink minél közelebb kerülhessenek az iparban való munka megtapasztalásához, és jó alapokkal indulhassanak el.

Technológiák


NestJS

REST API Node.js felett, többrétegű architektúra. ORM Prisma használatával, PostgreSQL adatbázissal.

Next.js

Modern full-stack Node.js + React keretrendszer. Routing, SSG, SSR. Élesítések a Vercel platformján.

React

UI komponensek építése. Mobile-first megközelítés. TanStack, React Hook Form, ChakraUI, Tailwind.

Spring Boot

Full-stack fejlesztés Kotlin nyelven. Mikroszolgáltatás megközelítés, nagy számításigényű rendszerek.

Ruby on Rails

Full-stack fejlesztés Ruby nyelven. Villámgyors megoldás mindenre. Kimenő technológia nálunk.

React Native

Android, iOS. Expo ökoszisztéma, TypeScript. Frissen felvett technológia.

Ismerd meg munkáink

Üzemeltetés

Szerveralkalmazásaink a Kollégiumi Számítástechnikai Kör által szolgáltatott VMWare virtuális gépünkre, illetve a fenntartott Kubernetes klaszterbe telepítjük. Nagy figyelmet szentelünk a megfelelő DevOps folyamatok, automatizációk kialakítására, ebben támogat minket a Better Stack is. Kiemelt támogatónk a Vercel, amelynek köszönhetően a Next.js projekteket és egyéb frontend-heavy alkalmazásaink könnyedén élesíthetjük.

Csapatmunka


Slack és Discord

Mindenféle online kommunikációt a Slack-en folytatunk, itt kerülnek megvitatásra a kör munkafolyamataival és közösségi szervezésével kapcsolatos dolgai. Discordon pedig a csapatépüléseket, valamint az online körgyűléseket tartjuk meg.

Miro és Figma

A Miro segítségével szoktunk előzetes terveket összerakni, ötleteket gyűjteni, MVP-t kialakítani. A Figma ritkábban kerül előtérbe a folyamataink során, ennek segítségével UI komponenseket, drótvázakat dizájnolunk. Weboldalaink látványtervezésére gyakran működünk együtt az schdesign körrel.

Csatlakozás

Csatlakozz hozzánk, ha...

  • Még nincs webes tapasztalatod és szívesen vennél részt tanfolyamon, aztán mentorprogramunkban.
  • Már tapasztalt vagy, és szeretnél a legújabb techekkel haveri társaságban kísérletezni.

Írj ránk elérhetőségeinken, vegyél részt tanfolyamainkon, gyere el gyűléseinkre, amelyek a Schönherz Kollégium 1319-es szobájában kerülnek megtartásra minden csütörtök 20:00-kor!