A kollégium webfejlesztő köre

Körünk alakulása

Simonyi Logo

Történelem

A Kollégiumi Információs Rendszer Fejlesztői és Üzemeltetői – röviden Kir-Dev – a BME VIK hallgatóiból álló webfejlesztő csapat. Körünk 2001-ben alakult, 2009 óta a Simonyi Károly Szakkollégium része. Alakulásunk óta foglalkozunk különféle webes technológiák alkalmazásával és oktatásával, valamint fejlesztünk és üzemeltetünk a kollégiumi közösség számára hasznos webes alkalmazásokat.

Fő feladatunk a Profil és Körök – röviden PéK – folyamatos fejlesztése és karbantartása. Jelenleg ezen az alkalmazáson keresztül folyik a kar közösségi pontozása. Ez a rendszer már több generációt is megélt az aktív körtagoknak köszönhetően: legelőször Kollégiumi Információs Rendszernek hívtuk (KIR), ez a generáció PHP-ban íródott még. Aztán a kiterjedésével újraírtuk JavaEE-s alapokon, OpenAM mellett, és Villanykari Információs Rendszer (VIR) lett a neve, később pedig megkapta modern nevét, a PéK-et. 2015-ben végül pedig a PéK Ruby on Rails alapokra lett migrálva. További történeteket blogunk archívumában olvashatsz PÉK jelene és jövője címek alatt.

Céljaink

Elsősorban a PéK fejlesztése és fenntartása miatt alakult körünk, de ez nem az egyetlen indok körünk létrejöttére. Célja a körnek összetartani a VIK hallgatóságának azon tagjait, akik hasonló érdeklődésűek és inspirációt látnak a webfejlesztés világában. A kör teret ad a webes szakma területeinek felfedezésére, a tapasztalatok megosztására. Projektjeinket törekszünk a legfrissebb csapatszervezési és folyamatirányítási módszereknek megfelelően vezetni, hogy tagjaink minél közelebb kerülhessenek az iparban való munka megtapasztalásához, és jó alapokkal indulhassanak el.

Szoftveres világunk

Text editor

Szívesen kódolunk többek között a webes fejlesztések leggyakrabban használt text editorjával, a Visual Studio Code-dal, illetve a JetBrains IDE-kkel, IntelliJ IDEA-val, Webstormmal és RubyMine-nal.

Tudtad-e? Kari hallgatóként SCH-s accountoddal szert tehetsz Ultimate verziójú JetBrains IDE-kre. Ismerkedj meg az IntelliJ IDEA Ultimate-tel!

Tech Stack

Rails Logo

Ruby on Rails

Ruby nyelvet használó összetett webes MVC framework. Villámgyorsan lehet benne fejleszteni, izgalmas a nyelv és magas szintű a Rails támogatottsága, óriási a választék a közösség által fejlesztett modulokban.

Node Logo

Node.js

A piac talán legelterjedtebb technológiája, aszinkron eseményvezérelt webes JavaScriptes runtime. NestJS keretrendszerrel és TypeScript nyelvvel használjuk együtt. Kényelmesen használható, színes tech stacket lehet köré varázsolni.

Spring Logo

Spring Boot

A Spring platformjának előkonfigurált változata, amely roppant könnyűvé teszi a fejlesztést. Kotlin nyelvvel és Thymeleaf sablonmotorral használjuk együtt. Számításigényes feladatokra alkalmazzák, többszálasan működik, és egyszerű futtatni.

React Logo

React

A frontend oldali fejlesztés megkönnyítésére széles körben használt könyvtár, a React nálunk is gyakran használatba kerül. Könnyű beletanulni, és leegyszerűsítheti a CSS írást is, ha UI könyvtárakat is használunk vele.

A fentiek a legfőbb webes technológiáink. Ezeken kívül vannak további extra techjeink, amelyek a projektjeinket kiegészítik, ilyenek például: a Hibernate, a Gatsby, a React, Chakra UI, illetve a TailwindCSS.

Projektjeink: Ezen az oldalon bemutatásra kerülnek projektjeink. Megtudhatod többet között azt is, milyen technológiákkal készülnek.

GitHub

Alkalmazásaink mind nyílt forráskódúak, ez a fejlesztőeszközeink kiválasztásánál is fő szempont. Verziókezelésre a gitet használjuk, kódbázisunk pedig a GitHubon kap helyet, ott található GitHub szervezetünk.

A platform segítségével ismerkedünk a Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD) működésével például a GitHub Actions-ön keresztül, illetve projektjeink haladását a Project Boardokon keresztül menedzseljük.

Tipp: Nézz utána, milyen lehetőségekre tehetsz szert a GitHub Student Developer Pack-jével! Használd egyetemi vagy SCH-s e-mail címed a csomag feloldására.

Üzemeltetés

Egy projekt gondozása során fontos visszatérő epizód az üzemeltetés megoldása. Projektjeink Docker konténerek segítségével kerülnek elindításra szerverünkön.

Van projektünk, amely a szerverünkön kívül, egy Kubernetes klaszterben kerül kiszállításra a KSZK-nak köszönhetően, akik gondozzák a klasztert.

Deploymentjeink során használatba vesszük még különféle felhő szolgáltatók platformjait: ezek a Vercel, a Netlify és az AWS.

Slack and DC Logo

Slack és Discord

Mindenféle online kommunikációt a Slack-en folytatunk, itt kerülnek megvitatásra a kör munkafolyamataival és közösségi szervezésével kapcsolatos dolgai. Discordon pedig a csapatépüléseket, valamint az online körgyűléseket tartjuk meg.

Kapcsolat

Csatlakozz!

Kedved támadt csapatban hasznos webes alkalmazásokat programozni, amik akár többezer hallgatót is elérhetnek? Esetleg már van tapasztalatod a webfejlesztés terén? Csatlakozz hozzánk akármikor, mindig nyitottak vagyunk lelkes érdeklődök felé! A projektek vezetői szívesen bevezetnek mindenkit a fejlesztés folyamatába. Ha megjött a kedved csatlakozni, írj ránk a lentebb található e-mail címen!

Ha még nincs mély ismereted a területen, akkor se félj, tavasszal lehetőséged van részt venni tanfolyamainkon, majd mentorprogramunkban, amely során a mentor végig segíti fejlődésed a csapatban, és útközben be is csatlakozhatsz projektjeink fejlesztésébe. Tudj meg többet tanfolyamainkról és a jelentkezésről itt!

Kommunikáció

Ha maradt még kérdésed, hibajegyet szeretnél feladni valamilyen projektünkkel kapcsolatban, vagy van valami izgalmas feladatod számunkra: vedd fel a kapcsolatot velünk email címünkön: hello [kukac] kir-dev.hu, illetve gyere el gyűléseinkre a Schönherz Kollégium 1319-es szobájába minden csütörtök 20:00-kor!

GitHub szervezetünk

YouTube csatornánk

Facebook oldalunk

Instagram oldalunk

Twitter oldalunk

Üdvözöl:

a Kir-Dev csapata

Támogatóink

Vercel LogoRackhost LogoBetter Uptime Website Monitoring
 hello [kukac] kir-dev.hu

© 2023 Kir-Dev