Tanfolyamzáró front-end workshop

2014. március 28.

by snapdragon

Nem rég fejeződött be az idei tanfolyamunk, melynek témája a front-end fejlesztés volt. A szükséges tudás megalapozásaként az érdeklődők három előadást hallgathattak meg (hetente egyet), melynek témái a következők voltak:

  1. Webfejlesztés bevezető
  2. JavaScript alapok
  3. HTML+CSS

Ezen általános és nagyrészt elméleti bevezető előadások után, egy workshopot rendeztünk a tanfolyam lezárásaként. A workshopon az eddig megismert technológiák és néhány kiegészítő információ segítségével a gyakorlatban is kipróbálhatták a hallottakat a leendő újoncok és érdeklődők. A délelőtt során először az objektumorientált Javascript programozásról és a prototípusokról, majd a DOM rejtelmeiről és a jQuery-ről lehetett egy-egy előadást meghallgatni. A hétvégi időpont ellenére sokan részt vettek a rendezvényen.

Egy rövidebb ebédszünet után kihirdetésre kerültek a feladatok. A kapott feladatoknak a résztvevők páronként álltak neki. A feladatok kontextusa egy fórumalkalmazás, melynek back-endjéhez kellett front-end réteget készíteni a tanfolyam során megszerzett tudás segítségével. A fórumalkalmazásban különböző témák vannak, melyekhez felhasználók hozzászólhatnak. Ezen entitásokkal való kapcsolatot az alkalmazás REST API-ja teszi lehetővé, melyhez elérhetővé tettünk egy dokumentációt.

A fenti feladatokat bárki megoldhatja, a back-end alkalmazás letölthető Linuxra, és Windowsra is. Ha egy kis inspiráció kellene, GitHub-on fent van egy mintamegoldás a kiadott feladatokhoz.

A workshop alatt minden résztvevő nagyon lelkes volt. Több eltérő megközelítést is láthattunk: voltak akik egy minimalista, single-page fórumalkalmazást készített, amely teljes egészében kihasználja az Ajax technológia előnyeit; mások több lapból álló, könnyen karbantartható szoftvert írtak, gondolván a továbbfejlesztési lehetőségekre is.

Köszönjük a részvételt, reméljük találkozunk még!